Hotspot: Doorgangen

Voor verkeer – voetgangers en rijdend materieel – dat vanuit een andere ruimte het magazijn binnenkomt, is de situatie vaak onoverzichtelijk.

Bekijk alle hotspots

De belangrijkste veiligheidsrisico’s

 • Aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks
 • Aanrijdingen tussen heftrucks onderling
Wat is jouw veiligheidsrisico?

Oplossingen

Om aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks te voorkomen:

Maak afzonderlijke voetgangersdeuren, bij voorkeur in het verlengde van het looppad, zodat voetgangers niet zijn geneigd toch door de truckdoorgang te lopen. Geef instructies, maak mensen verantwoordelijk en handhaaf de regels voor het gebruik van de verschillende deuren. Zet een hekwerk parallel aan de transportroute, zodat de voetganger beschermd is. Laat het hekwerk links en rechts van de deur of gang een meter doorlopen, om te voorkomen dat voetgangers onverhoeds in de baan van een heftruck lopen.

Om aanrijdingen tussen heftrucks onderling te voorkomen:

Zorg ervoor dat de deuren zijn voorzien van doorzichtige panelen – dat geeft de chauffeur zicht op de situatie in de ruimte die hij wil binnenrijden. Bolspiegels verbreden het zichtveld van de chauffeurs. Versmal rijpaden bij de ingang door middel van hoge aanrijbeveiliging om snelheid te beperken. Stel verkeersregels in, waarin onder meer staat wie voorrang heeft en welke rijsnelheid moet worden aangehouden. Geef goede instructies, zorg ervoor dat iedereen bekend is met de regels en handhaaf ze.

Wat is jouw oplossing?

Good practices

Bij een bedrijf kwam het regelmatig voor dat heftrucks met een te hoge snelheid door de doorgang reden. Dit leidde tot gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties. Hiervoor hebben zij een praktische en effectieve oplossing gevonden: een verplaatsbare wegversmalling. Doordat de heftruckchauffeur nu verplicht moet afremmen is de kans op onvoorzien gevaar aanzienlijk verminderd. Echter, instructie en controle blijven noodzakelijk om te voorkomen dat de werknemers vervallen in oude gewoontes.

Wat is jouw aanpak?

Vul de code aan

  Uw naam *

  Uw bedrijfsnaam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Hotspot

  Risico

  Oplossing

  Aanpak