Hotspot: Entresol

Een entresol, ook wel tussenverdieping genoemd, is een zelfdragende constructie tussen twee etagevloeren. Bedrijven krijgen hierdoor extra opslag- of werkruimte.

Bekijk alle risico’s

De belangrijkste veiligheidsrisico’s

 • Instorten omdat de vloer te zwaar wordt belast of omdat de vloer niet goed wordt onderhouden
 • Medewerkers of goederen vallen van het entresol
 • Struikelen of uitglijden op de trap
Wat is jouw veiligheidsrisico?

Oplossingen

Om te voorkomen dat het entresol instort:

Zorg ervoor dat de maximale belasting van de vloer (in kilo per vierkante meter) duidelijk zichtbaar is voor alle gebruikers, bijvoorbeeld door dit te vermelden bij de opgang. De belasting moet regelmatig te worden gecontroleerd door een deskundige binnen het bedrijf. De vloer moet jaarlijks door een externe deskundige worden gecontroleerd volgens de NPR 5055.

Om te voorkomen dat medewerkers van de entresol vallen:

Beveilig op- en afzetplaatsen met kantelhekken in plaats van met kettingen en losse hekken, want daarbij is de kans groot dat een medewerkers ze per ongeluk open laat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is bij de op- en afzetplekken en rondom de trappen zodat de medewerkers gemakkelijk kunnen manoeuvreren.

Om te voorkomen dat medewerkers struikelen of uitglijden:

Zorg ervoor dat de omgeving netjes is en dat de trappen en gangen altijd goed toegankelijk zijn, zonder obstakels. Breng een antisliplaag aan op de traptreden.

Wat is jouw oplossing?

Good practices

Bij een technische groothandel werd vanwege assortimentsuitbreiding gekozen voor een entresolvloer voor de opslag van langzaamlopende artikelen. In de loop van de tijd kwam in elke order wel een artikel voor dat van de entresolvloer moest worden gehaald. De medewerkers vonden het te veel werk om dit elke keer op een pallet te zetten en een heftruck te gebruiken om de goederen, order voor order, van de entresolvloer te halen. Medewerkers liepen dan ook met producten onder arm van de trap af. Meerdere medewerkers hadden een traptrede gemist en waren gevallen. Hierdoor was het verzuim hoog. De oplossing was uiterst eenvoudig: in het WMS werden deelorders aangemaakt voor de zone ‘entresolvloer’ en nu was één medewerker maar eens per twee uur aan de beurt om naar boven te gaan. De deelorders worden in batch verzameld en op een pallet geplaatst, waarna een heftruck de pallet afneemt vanuit een kantelhek en de lading naar de consolidatiezone brengt in de expeditie.

 

Een webshop had een magazijn gehuurd met een entresol, waarvan het bedrijf veel voordeel dacht te hebben. Al snel bleek echter dat de draagkracht van de vloer zeer beperkt was. Om instorting te voorkomen, is de heftruck uitgerust met blue tooth-weegsensoren, zodat de heftruckbestuurder exact weet welk gewicht hij kan wegzetten op de entresolvloer. Verder is op de vloer belijning aangebracht waarbinnen de goederen moeten worden geplaatst, zodat de vloer gelijkmatig wordt belast.

Wat is jouw aanpak?

Vul de code aan

  Uw naam *

  Uw bedrijfsnaam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Hotspot

  Risico

  Oplossing

  Aanpak