Hotspot: Gangen

Vaak is er weinig ruimte in een gang, terwijl er veel moet gebeuren: orders verzamelen, schoonmaken, replenishment, en dan fungeert een gang ook nog vaak als loop- of rijroute naar een volgende hal.

Bekijk alle hotspots

De belangrijkste veiligheidsrisico’s

 • Aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers
 • Vallen door rondslingerend afval, zoals verpakkingsmateriaal
Wat is jouw veiligheidsrisico?

Oplossingen

Om aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks te voorkomen:

Breng belijning aan, zodat duidelijk is voor welke doeleinden een ruimte is ‘gereserveerd’. Voor het looppad kan bijvoorbeeld groene verf worden gebruikt en voor een rijpad gele. Verder zijn bolspiegels heel geschikt om de veiligheid van onoverzichtelijke situaties te vergroten. Ook goed licht helpt; hang de lampen boven een gang en niet boven een stelling. Bij gebruik van dynamische verlichting is het aan te raden de reactietijd en -afstand zodanig in te stellen dat de verlichting al aan is op het moment dat er een medewerker lopend, of rijdend met een hef- of reachtruck, een gang in komt.

Om vallen door rommel te voorkomen:

Plaats afvalbakken in een gang, bijvoorbeeld in vrijgemaakte picklocaties of op de kop van de stellingen, zodat een medewerker nooit ver hoeft te lopen naar een afvalbak.

Wat is jouw oplossing?

Good practices

In een magazijn was al van alles geprobeerd om de gangen netjes te houden, maar zonder resultaat. Een van de medewerkers stoorde zich zo aan gang van zaken, dat hij zei zelf verantwoordelijk te willen zijn voor drie gangen, als de andere medewerkers ook enkele gangen voor hun rekening wilden nemen. De manager vond het een goed idee en besloot er een schepje bovenop te doen door aan het eind van de week het team te belonen met taart als de gangen schoon waren gebleven. In de praktijk gebeurde het nog weleens dat er rommel in een gang lag, maar de medewerkers begonnen elkaar erop aan te spreken als ze het vermoeden hadden dat iemand een slordigheid op zijn geweten had. De taart kwam immers in gevaar…

Wat is jouw aanpak?

Vul de code aan

  Uw naam *

  Uw bedrijfsnaam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Hotspot

  Risico

  Oplossing

  Aanpak