Loop- en rijpaden

In magazijnen delen voetgangers en intern transport dezelfde ruimte. Om ongelukken te voorkomen, moeten de loop- en de rijpaden goed van elkaar zijn gescheiden.

Bekijk alle hotspots

Het belangrijkste veiligheidsrisico

 • Aanrijding tussen voetganger en heftruck
Wat is jouw veiligheidsrisico?

Oplossingen

Om een aanrijding tussen een voetganger en een heftruck te voorkomen:

Een relatief eenvoudige maatregel is het aanbrengen van belijning op de vloer, waardoor het verschil tussen een rij- en een looppad duidelijk is. Op de plaatsen waar de paden bij elkaar komen, is het raadzaam een barrière te plaatsen, zoals een hekje of aanrijbeveiliging. Reflecterende kleding helpt om de zichtbaarheid van voetgangers te vergroten en zwaailichten, geluidssignalen en blue of red spots maken de heftrucks goed hoor- en zichtbaar. Bolspiegels aan muren en stellingen zorgen er ook voor dat medewerkers elkaar beter zien. alle medewerkers moeten een goede instructie krijgen over de geldende regels en deze regels moeten ook worden gehandhaafd.

Wat is jouw oplossing?

Good practices

Een bedrijf heeft het hele bedrijfsterrein voorzien van gekleurde belijning: groen voor looppaden, geel voor rijpaden.

Een bedrijf heeft ervoor gekozen om op alle onoverzichtelijke hoeken fysieke barrières te installeren. Denk hierbij aan opstaande randen, aanrijbeveiliging of hekwerk. Voor de loop- en rijpaden in open ruimte heeft het bedrijf de zogenoemde ‘I see you and you see me’-procedure ontwikkeld: medewerkers moeten oogcontact maken en dat zichtbaar maken door bijvoorbeeld een bevestigend knikje of een opgestoken duim, voordat zij voorrang nemen volgens de geldende verkeersregels. Vooral bij kruisend verkeer is dit van grote waarde gebleken. Het bedrijf benadrukt dat goede communicatie en handhaving essentieel zijn voor een goed resultaat.

Wat is jouw aanpak?

Vul de code aan

  Uw naam *

  Uw bedrijfsnaam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Hotspot

  Risico

  Oplossing

  Aanpak