Hotspot: Stellingen

In verreweg de meeste magazijnen worden de (pallets met) goederen opgeslagen in stellingen.

Bekijk alle hotspots

De belangrijkste veiligheidsrisico’s

 • Aanrijdingen door interntransportmaterieel, waardoor ze beschadigd raken, met alle gevolgen van dien, soms op de langere termijn
 • Pallets die er aan de andere kant van de stelling uitvallen doordat ze niet goed zijn geplaatst. Dat betekent een groot gevaar voor medewerkers die daar aan het werk zijn
Wat is jouw veiligheidsrisico?

Oplossingen

Om te voorkomen dat stellingen worden aangereden:

Zorg er voor dat chauffeurs van interntransportmiddelen goed zijn opgeleid, zodat zij het voertuig beheersen. Maak gebruik van aanrijbeveiliging op de stellingen, waardoor de schade, mocht het een keer misgaan, wordt beperkt. Controleer de stellingen regelmatig op aanrijschade. Zorg er ook voor dat een schade altijd wordt gemeld. Een open cultuur is daarbij van groot belang, zodat medewerkers niet bang zijn om het ‘op te biechten’ als zij met de heftruck een stelling hebben geraakt.

Om te voorkomen dat ladingen ‘doorvallen’:

Installeer camera’s op de vorken van de reachtrucks, zodat een chauffeur mee kan kijken, of bevestig kettingen vanaf het plafond, die bewegen als ze worden aangetikt.

Wat is jouw oplossing?

Good practices

‘Het melden van schade moet worden beloond, niet bestraft’, vindt een bedrijf. Dit bedrijf heeft dit heel zakelijk benaderd en software laten ontwikkelen om zichtbaar te maken waar de meeste schades zijn ontstaan – dit kan overigens ook simpelweg op een whiteboard met een plattegrond en een stift – en een groot deel van het team voelde zich uitgenodigd om daar schademeldingen aan toe te voegen. Ook gingen zij meedenken hoe schades voorkomen konden worden op de meest genoemde locaties en op plaatsen waar een eenvoudige oplossing mogelijk was. Na drie maanden was het aantal schadegevallen op de hoeken van stellingen aanzienlijk gereduceerd.

Een bedrijf stelde wekelijkse controlerondes door een roulerende veiligheidsmedewerker (samen met leidinggevende) in. Dit heeft bijgedragen aan een breed gedragen verantwoordelijkheidsgevoel en een scherper oog voor onveilige situaties.

Een aantal bedrijven heeft om doorvallen te voorkomen doorvalbeveiliging aangebracht in de vorm van roosters die zowel aan de achter-, voor- als onderkant van een palletplaats kunnen worden bevestigd.

Wat is jouw aanpak?

Vul de code aan

  Uw naam *

  Uw bedrijfsnaam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Hotspot

  Risico

  Oplossing

  Aanpak